vrijdag, juni 13, 2008

Sadaskahdeskymmenesyhdeksäs

Perheemme painii kauhean ristiriidan edessä. Kumpaa maata nyt pitäisi kannustaa futiksessa? Perinteisesti mä olen kyllä ollut Ranskan puolella. Toisaalta taas...


Hollanti vs Ranska


Häävalmistelut etenevät omalla painollaan. Olemme nyt tulleet siihen tulokseen, että kirkkoon tulee 2 pappia (kahdessa vara parempi).

Hääpukua on soviteltu 3 kertaa ja se on ommeltu valmiiseen mittaan. Vielä pitäisi yhden kerran sovittaa. Kengät on, laukku on, korut on, tiara on (ei huntua eika varmaan tule). Menu on lyöty lukkoon. Viinakset haemme Tallinnasta (hyvä syy lähteä viikonloppureissuun!), tosin en ole niinkään varma säästämmekö siinä. Meille tulee kuitenkin melko rauhalliset juhlat, kun on näitä lapsia ja lapsiperheellisiä. Mutta ei kai se haittaa, vaikka plus-miinus menisikin budjetti.

Toinen häiden kanssa rinta rinnan kulkenut projekti on ollut sadevesikaivot ja salaojat, jotka siis meillä ei toimi. Meillä on toistaiseksi ravannut 3 eri urakoitsijaa mulkkaamassa tonttia. Ensimmäisen urakoitsijan mielessä oli 25 000-30 000€ urakka (ilman urakkasopimusta tietenkin). Toisen urakoitsijan mielessä oli 15 000 - 20 000€ hintainen urakka (en ole siitä sopparista varma). Kolmas lupasi työn 100€/100m ja valmista kuulemma tulee. Kokonaishintana 5 000€ + yllätykset (tai muut lisätyöt). Toki eka ratkaisu olisi sisältänyt duunin aika eri mittakaavassa kuin viimeinen. Ja tältä vikalta tyypiltä tuli ehdotus, jossa puututtaisiin lähinnä pahimpiin ongelmakohtiin, eli siis ihan pelkkää höttöä hinnoissa ei ollut. (Vaikea arvata, mihin ajattelimme päätyä?)

Kolmas projekti on nimeltään autokatos. Siitä on tullut sellainen taru kolmesta pienestä porsaasta ja isosta pahasta sudesta.

=> Ensimmäisen "autokatoksen" ostimme Biltemasta. Sen nimi oli huviteltta. Se pysyi pystyssä viikon, mutta huojui niin pahasti, että otimme sen pois ja ostimme sen tilalle uuden ratkaisun. Huviteltan ohjeissa luki "ei saa käyttää tuulisella ilmalla". Excuse-moi? Milloin sitä sitten voi käyttää? Jossain teollisuushallissa olevalla festarialueella rajaamassa jotain paellapannua, vai?

=> Toinen autokatos oli itse asiassa ihan sellaisella nimellä myynnissä. Se oli tavaratalo Hong Kongista ostettu putkien päällä seisova pressukatos, jonka piti kestää tuulta ja ties mitä, mutta ei lumikuormaa. Jo parin päivän päästä löysimme katoksen ketarat kohti taivasta kotiin tullessamme. Viikko tästä eteenpäin katoksestä katkesi ja taipuivat ne putket, joiden varassa se seisoi. Tämä täysin tuulen voimasta.

(Muistaako kukaan? Iso paha susi puhkui ja puhisi, kunnes pienten porsaiden olkimaja oli täysin kasassa.)

=> Kolmas autokatos?

On siis vielä työn alla. Tarjousta vetämässä.

Kolmen pienen porsaan tarina on antanut mulle ja Ukolle ihan erilaiset opit. Mä nimittäin ajattelin lapsena, että sen tarinan tarkoituksena on kertoa, että kukaan Säädyllinen Ihminen ei rakenna taloaan mistään muusta materiaalista kuin tiilestä (kivestä). Ukko oli tosin sitä mieltä, että moraalinen opetus EI ollut talon rakennusmateriaalien valinta vaan joku muu, mutta unohdin sen. Lapsena luin tarinaa ja nyökyttelin mielessäni "aivan, aivan. typerykset rakentavat laiskuuttaan vajavaisista materiaaleista, eivätkä talot sitten kestä yhtään mitään". Kaupungin kasvattina puutalot olivatkin kyllä pitkään mun mielestä jotenkin epäilyttäviä, mutta sellainenhan (puutalo) meillä siis on. Mummolakin oli kivitalo, vaikka maalla olikin.

Hyvää kesää kaikille vierailijoille! Palaan jälleen jonain päivänä päivittämään...

Ai niin. Pikku-Ukko voi hyvin. Hän on tällä hetkellä Lapin matkalla :)

Ja toisen kerran ai niin. Olen hyödyntänyt tämän ajanjakson osallistumalla hollannin kielikurss... eikun siis kurssille, joka on osa germaanisen filologian opintokokonaisuutta.

Hmmpphhh.

Se kurssi on ihan kiva.

Vielä siellä ei ole ollut hyötyä aivan kaikista rekisterikilvistä oppimistani sanoista.

OOG
KUT
ZAT
HOI
LUL

Enzovoort, enzovoort...