vrijdag, februari 02, 2007

Neljäskymmenesseitsemäs

Koska nyt on tullut talvi ja jää, pitää syödä paljon lämmintä, ravitsevaa ja raiteilla pitävää ruokaa. Eilen kaivoin netistä ohjeen hollantilaista hernekeittoa varten. Koska me molemmat Ukon kanssa teemme niin raskasta fyysistä työtä mm. hiirikättä ja likinäköisiä silmiä ylettömästi kuormittaen sekä autolta ulko-ovelle (ja päinvastoin) rahnustaen, on syytä painottaa riittävää protskujen ja ihran saantia.

(Meidän ylipainomme johtuu ainoastaan raskaasta luustosta.)

(Ai hitsi, nyt se puhuu jo me-muodossa.)

(Säälittävää.)

(Seuraavaksi kuvaan astuvat keskenään sointuvat, ellei peräti identtiset ulkoiluasut.)

(Sitten sauvakävely, eli nordic walking)

Vaikka tämän postauksen lopussa oleva sauvakävelyvideo ehkä olisikin enemmän hänen makuunsa.

Ja nyt RUOKAAN takaisin:

Luin reseptin täältä ja toteutin sen puolihuolimattomasti tulkiten ja oman pään mukaan soveltaen.

Jos alipaino on sinulle ongelma, suosittelen kokeilemaan. Tässä minun tekemäni ohje:

500 g kuivia herneitä
500 g possun kylkeä
100 g pekonia
1 savumakkara (Tapolan)
2 isoa sipulia
1 iso porkkana
1 purjosipuli
1 pala mukulaselleriä
2 perunaa
½ varsisellerin nippu

mausteeksi 3 lihaliemikuutiota, valkopippuria, mustapippuria, meiramia ja timjamia.

Ensin huuhtelin herneet ja laitoin ne muutamaksi tunniksi likoamaan (noin 6 tuntia, yleensä laitan yön yli). Sitten huuhtelin ne uudelleen ja laitoin noin parin litran kanssa hellalle.

Alkuperäisen ohjeen vastaisesti kärväsin pekoninsiivut ja pilkotun possun pannulla. Molemmat olivat melko rasvaisia, joten halusin tiristää vähän ylimääräistä pois. Sitä paitsi pekonia on kiva paistaa. Ap ohjeessa puhutaan possunpalasta, jossa luu, mutta kun en sellaista heti löytänyt, niin ei sitten.

Paistamisenkin jälkeen ne lihat näyttivät niin rasvaisilta, että leikkasin jokaisesta soiron valkoista ihraa ja viskoin roskikseen. Järkevämpää olisi ehkä ollut suoraan ostaa vähemmän läskistä lihaa.

Paistamisen jälkeen paiskasin lihat herneiden sekaan.

Tällä välillä kuorin ja pilkoin sipulin, porkkanan, sellerin ja purjon. Nakkasin joukkoon. Tunnin verran keitettyäni kuorin myös potut ja pilkoin ne. Sekaan vaan.

Sitten odottelinkin vielä reilun tunnin. Maustoin jossain vaiheessa (lihaliemikuutioilla yms). Viimeiseksi pilkoin joukkoon puolikkaan nipun sellerinvarsia sekä yhden savumakkaran.

Yhteensä keittoaika hernarille oli varmaan 2,5 tuntia, kriittisintä on herneiden kanssa. Ne ovat ällöjä ja jauhoisia, jos eivät hajoa kunnolla.

Valmiin keiton nautimme kera "Herrgårds Källvatten från Bergslagen" (tarjouksessa paikallisessa cittarissa hintaan 3€ ja rapiat, sillä saa kuusi 1,5l pulloa) sekä saaristolaislimpun. Punssia jäin vähän kaipaamaan, mutta se on kuulemma alkoholijuoma. (Eikä sitä olisi ollutkaan.)

Ja sitten sauvomaan!

Geen opmerkingen: